Vil gerne have Linux, hjælp søges

  • Jeg har længe overvejet at få Linux. Jeg vil bruge Dual-startop da jeg også skal have XP liggende til når jeg skal til net-partys. Men hvilken distribution skal jeg vælge? Debian lyder jo rimelig tiltalende, det ser både nemt og brugbart ud. Distribtutionen skal være nem at installere og være brugervenlig efter installationen :tongue:


    Kan jeg godt installere Linux på min XP partition? Jeg har 2 partioner, én til styresystem, og én til "det løse".


    Hvor meget fylder Linux distributionerne?


    Lidt mange spørgsmål - det ved jeg. Jeg håber da jeg spørger det rigitige sted, jeg har da i hvert fald set en del Linux brugere her på forumet.

  • Jeg bruger selv Debian som server og er meget glad for det. Specielt apt-get er et rigtigt smart system som slår alle de andres pakke systemer. Jeg har ikke selv prøvet Debian med GUI instaleret men har hørt gode udtalelser om det.


    Du kan vist godt køre Linux på NTFS, men det er ikke noget man sådan lige sætter op. Jeg kender ikke noget til det, men det er vist ikke en standard løsning.


    Jeg vil foreslå dig at få en ekstra harddisk eller få lavet plads på den gamle og så bruge ext3. Det vil du helt sikkert få et bedre resultat ud af.


    Hvis ikke du allerede kender dem er der http://debianguiden.dk/ og http://debianforum.dk/ hvor du henholdsvis kan få hjælp og har en rigtig god begynder guide. På http://distrowatch.com/ kan du læse om en masse forskellige distributioner hvis du skulle have lyst til at kikke på noget andet end Debian.

  • Du brænder den simpelthen med dit foretrukne ISO brænder program (ex. Nero) som den er. Lader den sidde i CD-drevet og starter op med dit CD-drev som 1. boot device. Så køre det.


    Jeg har selv prøvet det. Men du skal regne med at det hele går rimeligt langsomt i forhold til almindelig Linux, da den ikke gemmer noget på din harddisk. Men åbner programmerne i små bidder ad gangen i dine ram.

  • Quote

    Originally posted by marquis1
    Ahh, tror nu man skal starte med noget Red Hat eller Mandrake hvis man aldrig har prøvet linux, har jeg hvertfald gjort! Aerial du har en del forstand på det :) Ville du ikke også anbefale andet end lige Debian til nye :)?


    Det kommer helt an på hvad man har tænkt sig med det. Man vil sagtens kunne starte med Debian, jeg kender flere der har startet med Debian som deres første Linux OS. I De fleste tilfælde vil man uden problemer have en fuldt ud funktionel installation tilpasset ens krav i løbet af et par timer.


    Hvis det skal være lige som Windows hvor man ikke skal gøre noget men bare lige bruge 5 min på at svare på spørgsmål i starten af installationen skal man vælge Red Hat, Mandrake eller SUSE efter hvad jeg har hørt.


    Hvis du vil have en out of the box løsning er Debian nok ikke det rigtige valg. Men for det meste skal der ikke ret meget tilpasning til. Når det så først køre, så køre det bare. Man skal ikke bruge en masse tid på at finde andre pakker der afhænger af en pakke man lige har installeret eller lignende, det ordner apt-get for dig. Du behøves heller ikke at holde styr på hvornår der kommer nye opdateringer af dine pakker, det ordner apt-get også. Det er den ting der helt klart taler mest for Debian, deres pakke system som er genialt i forhold til rpm som både Redhat, Mandrake og SUSE bruger.


    For dem der går ind for at Linux skal være frit er Debian jo heller ikke så småt ved at blive betalings software som ex. Redhat, Mandrake og SUSE.

  • Jeg vælger enten RedHat eller mandrake. Jeg ville bare lige se Linux i funktion inden jeg installerede det, derfor har jeg nu downloadet Knoppix.


    Af en eller anden grund mener Windows at den ISO jeg har downloadet er et WinRar arkiv 8o


    Skal jeg stadig bare brænde den ud på en CD?


    Jeg bruger NERO, skal jeg bare vælge data-cd og så drag'n'drop filen over på cd'en?

  • Quote

    Originally posted by Recon_99
    Jeg vælger enten RedHat eller mandrake.


    Så vælg Mandrake da Red hat vidst nok er blevet opkøbt af et firma, så de kun fremover kommer til at lave en form for "firma-os" :(


    Ellers skal du da prøve Slackware ;)

  • JoneX: Okay, det anede jeg slet ikke om Debian. Men så kan jeg da godt se at der er så mange der elsker det til deres servere. Lyder temmelig smart. Men jeg holder nu stadig fast på at man bør starte med Mandrake for lige at komme ind i hvordan linux er opbygget. :P Men jeg har som sagt også kun prøvet Mandrake, men det er virkelig skægt at sidde og lege med! :)
    BLiX: Ja, linuxin.dk er en rigtig god side :) Der er også http://www.linuxguiden.dk og self. http://www.linux.com ;) Debianguiden.dk er vist blevet nævnt.