lufttomt rum??


  • Har lige siddet og læst denne IMO typiske tråd i gennem. Hvor der er en del kloge drenge der leger skolelærere, selv om de ikke er gået ud af skolen endnu. :roller:
    Det var da rart, at der endelig kom en og fik sat tingene på plads. "Sgutte" til at holde ud, at læse alt det vrøvl og de halve sandheder. ;) Tak for den gode forklaring. [Blocked Image: http://hjem.get2net.dk/berope/assets/images/thumbsup.gif]

  • Quote

    Oprindeligt indlæg af bentzin
    Det var da rart, at der endelig kom en og fik sat tingene på plads.


    Der er faktisk et par ting, vi mangler at få på plads stadigvæk.



    1
    Når man siger "bar", afhænger det utroligt meget af sammenhængen, om der menes "bar absolut" eller "bar overtryk". Den første angiver trykket i forhold til fuldt vakuum, mens den anden angiver trykket i forhold til det omgivende atmosfæriske tryk. Når man siger, at der er 2,4 bar i et bildæk, menes der f.eks. 2,4 bar overtryk. Men spørger man efter vands kogepunkt ved 2,4 bar, menes der næsten altid 2,4 bar absolut.


    For at undgå forvirringen, bruger man ofte enhederne "bara" og "baro" på dansk eller "bara" og "barg" (bar gauge) på engelsk.


    Er det baro, man har i tankerne, når man siger "bar", kan man derfor sagtens komme ned på negative tryk. Og det er måske den misforståelse, der startede denne tråd sidste år.


    2
    Man kan sagtens lave en beholder der kan tåle 0 bara. Jeg har lavet flere - f.eks. en ca. 60 m³ fødevandstank til Avedøreværkets biomassekedel. Der er i praksis ingen forskel på belastningen på en beholder ved fuldt vakuum og næsten fuldt vakuum. Det er alene trykforskellen i forhold til udvendigt tryk, der er afgørende, og den er "ca. 1 bar" i begge tilfælde.


    F.eks. en ubåd er faktisk langt hårdere belastet af udvendigt tryk end en vakuumbeholder på landjorden.


    Det giver dermed ikke mening at postulere, at det er næsten umuligt at lave en beholder, som kan tåle fuldt vakuum.